Deel jouw herinnering aan De Nieuwe Kerk Amsterdam

En maak kans om jouw verhaal terug te zien in een speciale tentoonstelling

 

Inspireren, herdenken en vieren, in een van de indrukwekkendste historische monumenten van Amsterdam. Dat staat centraal in De Nieuwe Kerk, in het hart van de stad, pal aan de Dam. De Nieuwe Kerk speelt al ruim 600 jaar een verbindende rol voor de bewoners van Amsterdam, Nederland en wereldwijd. Als godshuis, stadsmuziekzaal, Oranjekerk én sinds decennia als spraakmakende tentoonstellingsruimte. In 2024 zoekt De Nieuwe Kerk weer de verbinding op. Met het restauratieproject van 8 dragende zuilen nemen ze een duik in de geschiedenis van het pand. De Nieuwe Kerk vraagt iedereen met een mooie, grappige of warme herinnering aan De Nieuwe Kerk om deze te delen. De leukste herinneringen krijgen een speciale plek in een presentatie die tijdens de restauratiewerkzaamheden zal worden getoond.

Geschiedenis De Nieuwe Kerk

De naam van De Nieuwe Kerk is opmerkelijk voor een gebouw uit de vijftiende eeuw. De snelle uitbreiding van de stad en daarmee groeiende stroom kerkgangers vroeg om een parochiekerk aan de ‘nieuwe zijde’ van Amsterdam. In 1408 kreeg het nieuwe godshuis bisschoppelijke goedkeuring en een jaar later werd zij gewijd aan de Heilige Catharina.

In de ruim zeshonderd jaar stedelijke en nationale geschiedenis van de kerk waren er hoofdrollen voor koningen en koninginnen, schrijvers en vrijgevochten stedelingen. Miljoenen mensen kennen De Nieuwe Kerk vandaag de dag ook van de inhuldigingen en het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Máxima. Tevens wordt er met de jaarlijkse toevoeging van schrijversstenen voortgebouwd aan het reeds bestaande literaire pantheon.

Met de spraakmakende tentoonstellingen gewijd aan kunst, fotografie, en inspirerende personen en culturen behoudt de kerk zijn multifunctionele inzet. Voor tentoonstellingen, nationale bijeenkomsten en culturele evenementen. Een ontmoetingscentrum in het bruisende stadsleven.

Oproep herinneringen

In 2024 gaat het restauratieproject aan 8 dragende zuilen in de kerk van start. Tijdens deze werkzaamheden blijft de kerk open voor publiek. In een speciale presentatie worden verhalen en herinneringen van bezoekers aan De Nieuwe Kerk centraal gezet. Aan iedereen, jong en oud, sporadische of vaste bezoeker, wordt gevraagd om hun anekdotes te delen. Samen duiken we de geschiedenis en de toekomst van de kerk in. Heb je een van de tentoonstellingen bezocht? Op de inhuldigingsplek van Juliana gestaan of geluisterd naar het grootste historische orgel van Nederland?

Deel je verhaal of quote van de Nieuwe Kerk voor 31 januari 2024 via oproep@nieuwekerk.nl. Met de leukste inzendingen wordt contact opgenomen voor een speciale plek in de presentatie tijdens het restauratieproject aan de zuilen in 2024.

> Lees hier meer over de restauratie van de zuilen in De Nieuwe Kerk