Hoe geef je kerkgebouwen nieuwe betekenis in deze tijd? Hoe zorg je dat een gebouw onderdeel is van de lokale gemeenschap? Bij Nij Abdij De Heidepleats een bezielende plek in Friesland, vonden we inspirerende antwoorden. Met oog voor spiritualiteit, ondernemerschap en verbinding met de omgeving bouwen Philip en Carla Troost en Jan Geuvert en Jântsje Hoogkamp aan een leef- en leergemeenschap waarin de oude kloosterwaarden op een eigentijdse manier vorm krijgen. In dit verslag delen we hun verhaal. Onderaan de pagina vind je praktische tips voor kerkrentmeesters die ook werk willen maken van verbinding en vernieuwing. 

Op een zonnige woensdagmiddag reisde de VKB af naar Friesland voor een bezoek aan Nij Abdij op De Heidepleats in Sint Nicolaasga. Bij aankomst viel direct de levendige activiteit in de wijngaard op, waar vrijwilligers druk bezig waren tijdens een werk- en genietdag. Philip Troost en Jan Geuvert Hoogkamp verwelkomden ons hartelijk en namen ons mee voor een rondleiding door de wijngaard en de sfeervolle schuurkerk.  

Tijdens de rondleiding deelden Philip en Jan Geuvert hun visie voor Nij Abdij. Ze streven ernaar een gemeenschap te creëren die onderdak biedt aan zowel vaste bewoners als tijdelijke gasten. Het plan is om de bestaande gebouwen en schuren gefaseerd te verbouwen om deze doelen te realiseren.  

Cirkels van betrokkenheid

Een bijzonder aspect van hun benadering is het concept van ‘cirkels van betrokkenheid’. Dit houdt in dat ze verschillende niveaus van betrokkenheid onderscheiden: bewoners op de locatie, mensen uit de lokale omgeving en bezoekers die op zoek zijn naar rust en bezinning. Momenteel worden er om de twee weken diensten gehouden in de schuurkerk, soms gecombineerd met een gezamenlijke lunch om de onderlinge band te versterken.  

Naast de spirituele activiteiten is er in de boerderij een bed & breakfast gerealiseerd, evenals een ontvangstruimte en een kleine winkel waar producten zoals kaas en wijn uit eigen wijngaard worden verkocht. De wijnen dragen namen als ‘Vespers’ en ‘Terts’, wat de verbinding tussen het boerenbedrijf en de spirituele missie benadrukt.  

Ondersnemerschap en spiritualiteit

Wat ons vooral inspireerde, is hoe Philip en Jan Geuvert een balans weten te vinden tussen ondernemerschap en spiritualiteit. Hun focus ligt niet op winst, maar op het inzetten van hun grond en gebouwen voor nieuwe bezieling en verbinding. Dit alles gebeurt met respect voor de omgeving en met aandacht voor duurzaamheid.  

Voor kerkrentmeesters biedt het voorbeeld van Nij Abdij waardevolle inzichten: het nadenken over verbinding met de omgeving via cirkels van betrokkenheid, het ondernemend inzetten van middelen en gebouwen, en het in evenwicht brengen van zorg voor de naaste met gezamenlijke geloofsbeleving.  

We kijken terug op een inspirerende en leerzame middag bij Nij Abdij.  

Praktische tips voor kerkrentmeesters om met je gebouw(en) in verbinding te staan met je omgeving

  • Deel ruimtes met lokale initiatieven: Stel delen van het kerkgebouw beschikbaar voor buurtbijeenkomsten, culturele activiteiten of als werkruimte voor lokale ondernemers. Dit bevordert de betrokkenheid en zorgt voor een breder draagvlak in de gemeenschap. In onze Kennisbank lees je er hier meer over.  
  • Creëer een ontmoetingsplek: Richt een gedeelte van het kerkgebouw in als koffiehoek of gemeenschappelijke ruimte waar mensen samen kunnen komen voor gesprekken en sociale activiteiten.  
  • Betrek de gemeenschap bij besluitvorming: Organiseer inspraakavonden of enquêtes om te peilen welke behoeften en ideeën er leven in de buurt en hoe het kerkgebouw hierop kan inspelen.