Op zaterdag 14 en zondag 15 september openen weer duizenden monumenten hun deuren voor het grote publiek, tijdens de 38ste editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Doet jouw kerkgebouw ook weer mee? Een mooie kans om met je kerk(gebouw) naar buiten te treden.

Het thema dit jaar is ‘Routes, netwerken en verbindingen’ met de slogan ‘onderweg!‘ In de programmeringen dit jaar zal aandacht worden besteed aan reizen via diverse soorten wegen en met verschillende vervoersmiddelen, van A naar B. Maar ook het onderweg zijn in de vorm van tijd; van verleden naar heden, van oud naar nieuw, kortom: open naar de toekomst gericht. Een thema dus dat ook voor de kerk hoogst actueel is.

> Tip: Download het Kerkblik met vragen over je kerkgebouw

(zie hieronder bij materialen)

En wist je trouwens dat zaterdag 14 september ook Nationale Orgeldag is? Meer informatie hierover vind je op: www.nationaleorgeldag.nl.

Materialen – Je monument zichtbaar en ervaarbaar maken

Hoe maak je nu dit levend erfgoed zichtbaar en ervaarbaar tijdens Open Monumentendag 2024? We hebben in dit document wat voorbeelden op een rij gezet.

> Download het document met inspirerende voorbeelden

 

Inspiratie voor Open Monumentendag

Gespreksmateriaal voor het college van kerkrentmeesters/kerkenraad over de inzet van het eigen gebouw:

  1. Met je kerkgebouw heb je goud in handen. We bundelden verschillende artikelen over de mogelijkheden van het kerkgebouw in de brochure ‘Goud in handen!’ Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden, ervaringsverhalen en praatplaten.
  2. Praatplaat bij de notitie ‘Speelruimte gezocht. Een protestantse visie op het kerkgebouw’.
  3. Notitie ‘Speelruimte gezocht. Een protestantse visie op het kerkgebouw’, tezamen met synodeverslag.

Kerkblik met vragen over jouw kerkgebouw

Ga op een laagdrempelige en speelse manier met de bezoekers in gesprek over jouw kerkgebouw door gebruik te maken van het ‘Kerkblik’. Download de vragenkaartjes, bedenk eventueel zelf nog een eigen vraag, print ze één of meerdere keren uit, knip ze uit en doe ze in een blik. Laat elke bezoeker een (of meerdere) vragenkaartje(s) trekken. Leg bij het blik een schrift waarin de bezoekers hun vragen kunnen beantwoorden, zo heb je straks alle antwoorden mooi bij elkaar. Je kunt de bezoekers de kaartjes weer laten inleveren om ze terug in het blik te doen, maar je kunt het blik ook aanvullen met nieuwe kaartjes als het leeg dreigt te raken. Deze werkvorm is ook zeer geschikt bij een startzondag of om op een ander moment met uw gemeenteleden over uw kerkgebouw in gesprek te gaan.

Aan de slag met het orgel

Om het publiek te interesseren voor het orgel in je kerk deelde Lydia Vroegindeweij (Orgelkids) een paar tips in het aprilnummer van de Orgelvriend. Een van de mogelijkheden is een workshop ‘Doe-orgel bouwen’ van Orgelkids. Ter voorbereiding op Open Monumentendag en Orgeldag organiseert Lydia een inspirerende workshop op dinsdag 21 mei 2024. Je kunt dan zelf kennis maken met de verschillende mogelijkheden van het Doe-orgel en krijgt didactische tips hoe je kinderen (en volwassenen) aan het bouwen kunt zetten. Meer informatie is te vinden op de website van Orgelkids.

Downloads

> Folder Open Monumentendag in jouw gemeente

> Kijkblad ‘Kijk een kerk’

> Voorbeeldspeurtocht ‘Speuren in en om de kerk van Voorst’

> Vragenkaartjes ‘Kerkblik’

 

Hoe kun je als kerk meedoen?

Als je nog niet benaderd bent door een lokaal comité van de Open Monumentendag, ga dan naar de website van de landelijke monumentendag en kijk bij ‘naar welk comité ben je op zoek’ voor de gegevens in jouw woonplaats en neem contact met hen op.

Lukt dat niet, dan kun je je ook altijd melden bij www.openmonumentendag.nl en dan kijken zij naar een mogelijke koppeling.