Verandering voor aanleveren uitbetaalde bedragen aan derden (UBD):
begin op tijd met eHerkenning aanvragen

De belastingdienst gaat per 1 april 2024 voor het aanleveren van uitbetaalde bedragen aan derden (UBD) geheel over op eHerkenning. Gemeenten die in het voorbije jaar UBD bij de belastingdienst gemeld hebben, hebben hier onlangs bericht over gekregen. Daar staat ook in hoe u de overstap kunt maken.

Vanaf 4 juli 2023 zal het al mogelijk zijn al gebruik te maken van eHerkenning voor de UBD. Sommige colleges beschikken al over eHerkenning, maar lang niet alle colleges. Het is wel zaak om niet te lang te wachten met het aanvragen van deze eHerkenning. 1 april 2024 klinkt ver weg, maar omdat het administratieve proces best tijdrovend kan zijn, is het verstandig om tijdig het proces in gang te zetten. En eerder op orde is niet erg, want tussen 4 juli 2023 en 1 april 2024 is er sprake van een overgangsperiode en kun je nog op beide manieren voor UBD terecht. Dat betekent wel dat je na 1 april 2024 niet meer kunt inloggen met je huidige inloggegevens en over moet zijn op eHerkenning.

Voor welke situaties is de regeling van de UBD van toepassing?

De UBD gaat onder andere over de registratie van betalingen aan gastpredikanten. In het kader hiervan schreven we vorig jaar schreven we een artikel over het BSN-nummer van gastpredikanten.

Meer informatie over eHerkenning is te vinden in dit artikel. Hoe eHerkenning werkt en welk niveau je nodig hebt, is te vinden op de website van eHerkenning.